top of page

Kofola se stane spolumajitelem kávových plantáží v Kolumbii


Poté, co se společnost Kofola intenzivně věnovala pěstování a zpracování bylin, rozhodla se rozšířit svůj záběr. V Kolumbii směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.


„Z pohledu kvality nápojů jsou vždy klíčové vstupní suroviny. Dlouhodobě se proto zaměřujeme nejen na ochranu vodních zdrojů, ale i na kvalitu dalších surovin. Zajímá nás nejen původ, ale i příběh od semínka po produkt,” vysvětluje Jannis Samaras, jeden ze zakladatelů a generální ředitel skupiny Kofola.


Strategickým krokem skupiny Kofola je záměr nabýt 25% podíl v kolumbijské společnosti, která na 230 hektarech plantáží pěstuje kávu a dále ji prodává na místním i mezinárodním trhu. „Naším strategickým partnerem v Kolumbii je rodina Londoño, která podniká v oboru kávy již více než 100 let a je pro nás velkým zdrojem inspirace a zkušeností. Jsem rád, že právě s nimi můžeme smysluplně posunout podnikání v oblasti kávy a rozvinout naši první investici mimo Evropu,“ říká Martin Pisklák, finanční ředitel skupiny Kofola.


Dokončení akvizic, jejichž celková hodnota se pohybuje v řádech desítek miliónů korun, očekávají představitelé Kofoly nejpozději v lednu 2024. „Finančním rozsahem to zdaleka nejsou tak velké akvizice jako ty, které jsme dělali v minulosti. Integrace zemědělství do našeho byznysu je ale klíčová proto, abychom spolu s pěstiteli mohli hledat udržitelný model podnikání a přidanou hodnotu v jejich kvalitní surovině pro koncového spotřebitele,“ uzavírá Jannis Samaras.

Kommentare


bottom of page