KávaFest 2017

VE DNECH 1. - 7. ŘÍJNA V KAVÁRNÁCH ZLÍNSKÉHO KRAJE A 21. ŘÍJNA DEN KÁVY VE ZLÍNĚ NA ZÁMKU. KávaFest vyvrcholí v sobotu Dnem kávy na zámku ve Zlíně.

Týdenní kavárenský festival ve Zlínském kraji sice již proběhl, jeho vyvrcholení nás ale teprve čeká. Přijměte proto pozvání na Den kávy, který se bude v sobotu konat na zámku ve Zlíně. Věřte, že se i ti nejzarytější milovníci černého nápoje dozví spoustu nových a netušených zajímavostí.

Oslavy kávy vyvrcholí 21. října Dnem kávy ve Zlíně na zámku. Začátek je v 10.00, konec v 17.30 hodin. Co vás čeká? Stánky regionálních pražíren, dodavatelů kávy i místních kaváren. „Návštěvníci se mohou těšit také na kávové přednášky profesionálů v dopoledním a opakujícím se odpoledním bloku i na ochutnávky a degustace káv připravených různými způsoby. Vstupné na akci je stejné jako loni, tedy 50 korun. Bezplatně je zajištěn pitný režim ve formě vody v barelech. V ceně vstupného jsou i všechny přednášky,“ pozval pořadatel Jaroslav Střecha. Upřesnil, že ve vnitřních prostorách zámku je připraveno 15 stánků, které nabídnou lidem kávu, kávové speciality nebo také míchané drinky s kávou. „Představí se zde většina pražíren ze Zlínského kraje, nově dvě pražírny z Olomouce a jedna pražská. Zajímavá bude degustace kávy, tzv. cupping, a to pod vedením Tomáše Konečného ze zlínské kavárny Kafec. Zájemci si budou moci s pomocí baristky připravit na profesionálním kávovaru vlastní espresso a zajímavým bude určitě i workshop Latte Art – vytváření různých obrázků do kávy“ upřesnil Jaroslav Střecha.

Kdo dorazí na Den kávy, může navštívit hned čtyři přednášky v dopoledním nebo odpoledním bloku (jedna stejná přednáška bude ve dvou různých časech, např. ráno v 10.20 a odpoledne ve 14.00 hod). Jedná se o tato témata: 

  • Arabika versus robusta v naší kávě (jejich porovnání, jak která ovlivňuje chuť kávy a další zajímavosti), přednáší Ladislav Derych, pražírna Coffeespot, Huštěnovice
  • Správná příprava espressa, reportáž z kávových plantáží v Brazílii. Přednášející Adéla Mondeková, Mistr kávy junior 2016
  • Domácí příprava kávy a péče o kávovar, přednáší Roman Hiller, Centrum kávovarů Otrokovice
  • Aktuální kávové trendy, přednáší Jan Václavíček, pražírna Kikafe, Olomouc.

PROGRAM DEN KÁVY ZLÍN 2017/ZÁMEK ZLÍN

PŘEDNÁŠKY/nádvoří zámku

10.00: zahájení akce

Dopolední blok přednášek

10.20 – 10.50: přednáška č. 1 – Arabika versus Robusta v naší kávě/Ladislav Derych - pražírna Coffeespot z Huštěnovic

11.00 – 11.30: přednáška č. 2 – Správná příprava kávy – espresso. Na kávových plantážích v Brazílii/Adéla Mondeková – Barista roku 2016 junior

12.00 – 12.30: přednáška č. 3 – Domácí příprava kávy a péče o kávovar/Roman Hiller – Centrum kávovarů Otrokovice

13.00 – 13.30: přednáška č. 4 – Aktuální kávové trendy/Jan Václavíček - pražírna Kikafe z Olomouce

Odpolední blok přednášek

14.00 – 14.30: přednáška č. 1 – Arabika versus Robusta v naší kávě/Ladislav Derych - pražírna Coffeespot z Huštěnovic

15.00 – 15.30: přednáška č. 2 – Správná příprava kávy – espresso. Na kávových plantážích v Brazílii/Adéla Mondeková – Barista roku 2016 junior

16.00 – 16.30: přednáška č. 3 – Domácí příprava kávy a péče o kávovar/Roman Hiller – Centrum kávovarů Otrokovice

17.00 – 17.30: přednáška č. 4 – Aktuální kávové trendy/Jan Václavíček – pražírna Kikafe z Olomouce

17.40: ukončení akce

CUPPING/WORKSHOP LATTE ART/DOPROVODNÝ PROGRAM/vnitřní místnost č. 1

10.50 – 11.35: cupping 1 (rezervace, vstup 50 Kč, max. 15 osob)

11.45 – 12.10: Udělej si vlastní espresso (espresso 20 Kč)

12.20 – 12.50: Latte Art 1 (rezervace, vstup 50 Kč, max. 15 osob)

13.00 – 14.00: Udělej si vlastní espresso (espresso 20 Kč)

14.30 – 15.15: cupping 2 (rezervace, vstup 50 Kč, max. 15 osob)

15.50 – 16.20: Latte Art 2 (rezervace, vstup 50 Kč, max. 15 osob)

16.30 – 17.30: Udělej si vlastní espresso (espresso 20 Kč)

 

 

MÁTE RÁDI KÁVU? PAK PŘIJĎTE NA KÁVAFEST!

S příchodem podzimu milovníci kávy ve Zlínském kraji jásají. Ví, že se blíží jejich svátek - Kávafest. Letos mají možnost navštívit 27 kaváren, které se do akce zapojují. Neváhejte a přidejte se k nim. Bude to voňavé dobrodružství.

Festival Kávafest 2017 se bude ve Zlínském kraji konat ve dnech 1. až 7. října. Letos se do akce zapojilo na 27 kaváren. Novinkou budou capingy – řízené degustace káv a kavárenská soutěž ve formě kávových pasů. Milovníci kávy tak budou moci sbírat razítka kaváren zapojených do festivalu a ti nejaktivnější získají některou z věcných cen. Oslavy kávy vyvrcholí 21. října Dnem kávy ve Zlíně na zámku. Zde budou připraveny stánky regionálních pražíren, dodavatelů kávy i místních kaváren. Návštěvníci se mohou těšit také na kávové přednášky profesionálů v dopoledním a opakujícím se odpoledním bloku i na ochutnávky a degustace káv připravených různými způsoby. Vstupné na akci je stejné jako loni, tedy 50 korun. Bezplatně je zajištěn pitný režim ve formě vody v barelech. V ceně vstupného je i  celodenní vstup na všechny přednášky.

Kávafest láká každoročně k návštěvě nejen milovníky kávy, ale i ty, kteří s černým povzbuzujícím mokem teprve začínají a chtějí svou vášeň posunout kousek dál. Hlavní myšlenkou akce je podpora a zvyšování kávové kultury v regionu a propagace kavárny jako místa, kam by lidé měli chodit na kávu, a to nejlépe každý den, v každý okamžik, kdy si chtějí užít chvíle klidu a pohody. Kavárny zapojené do kavárenského festivalu mohou (ale není to podmínka) připravit pro své hosty něco nad rámec běžného provozu. Může to být například ochutnávka nové zajímavé kávy, dezertu, či kávová přednáška. Fantazii kavárníků se meze nekladou…

Více informací najdou zájemci na www.kavafest.cz a na Facebooku, které jsou průběžně aktualizovány o nové informace.

 

 

 

 

KÁVOVÝ PAS

NAVŠTĚVUJTE ZAPOJENÉ KAVÁRNY, SBÍREJTE RAZÍTKA A HRAJTE O CENY!

Při návštěvě podniku zapojeného do KávaFestu (kavárna, cukrárna – viz Seznam kaváren zapojených ve Zlínském kraji) požádejte obsluhu o razítko do Kávového pasu. Čím více razítek jednotlivých zapojených podniků se vám podaří nasbírat, tím větší je šance na vaši výhru. Razítka sbírejte do 7. října 2017. Originál Kávového pasu, doplněný o vaše kontaktní údaje (jméno, adresa, kontaktní e-mail, telefon) pak zašlete poštou na adresu redakce: Štamgast&Gurmán, Jaroslav Střecha, Tečovice 340, 763 02 Zlín 4 nebo skenovaný (ofocený) originál Kávového pasu doplněný o vepsané vaše kontaktní údaje pošlete na e-mail:  

Kávové pasy s nejvíce razítky podniků vyhrávají! Při rovnosti počtu razítek rozhoduje o pořadí termín doručení Kávového pasu do redakce.

Výhry:

1. – 3. místo: jednodenní pobyt v hotelu v Luhačovicích se snídaní

4. – 13. místo: dárkové balíčky (káva, hrníčky, poukazy)

Kávový pas je ke stáhnutí zde (z webu Štamgast a Gurmán)